Top 30+ Web Analytics Interview Questions | HTML KICK

Web Analytics Interview Questions

Web Analytics Interview Questions: Starting a career in digital marketing can be simple at first, but as time goes on, you’ll realise that whatever digital marketing activity you undertake must be measured and reported on. But how will these digital marketing initiatives be measured?

Using Web Analytics and Google Analytics tools is the answer. Web analytics aids digital marketers in analysing site performance, comprehending user behaviour, and determining which pages work best for their website, generating more traffic and achieving high conversion rates.

We’re offering Top Web Analytics Interview Questions & Answers in this blog article so that you can cope with all forms of Web Analytics queries as a digital marketer.

Top 30+ Web Analytics Interview Questions

Table of Contents

Q1- What Kinds of Information Can Web Analytics Provide?

Ans: Web analytics can be used to investigate the following:

  • Target Audience
  • Source of the web traffic
  • Number of visits and visitors
  • The top-ranking pages
  • Goals converted
  • Bounce and exit rates
  • Web issues if any

Q2- How will you increase online traffic to your website to improve web analytics?

Ans: Regularly uploading useful content, improving SEO efforts, and running regular advertising campaigns and advertisements that redirect attention to your site are all ways to increase web traffic. By doing so, you will be able to improve your online analytics.

Q3- Can you describe some of the advantages of using web analytics?

Ans: Online analytics can assist you to figure out when and how crawlers access web pages. It also aids in the comprehension of user behaviour. You may also increase online traffic with the help of web analytics.

Q4- What is the definition of event tracking? What are the various components of event tracking?

Ans: The term “event tracking” refers to the tracking of a single event or action on a website. This can include the pages you’ve viewed, the documents you’ve downloaded, or any other changes you’ve made.

Labels are one of three elements in event tracking that provide additional information about the action.

Actions – performed by the user. a video viewed by a person, for example

Categories – different sections on the webpage Videos, Downloads.

Q5- What is Google Analytics, and how does it work?

Ans: This is nearly always the first thing you’ll be asked during a Google Analytics interview. Google Analytics is a free online analytics service from Google that allows you to track and analyse your website’s performance.

With the use of a tracking code, Google Analytics collects numerous behaviours of visitors when they visit your sites, such as user engagement, visitor flow, number of conversions, and attributes such as age, gender, and interests.

Google Analytics aggregates data in a variety of ways, including at the user, session, pageview, and event levels.

The tool’s main goal is to assist you in making decisions that will increase the site’s performance and revenue.

Q6- What are Google Analytics Goals, and how do I use them?

Ans: In Google Analytics, a goal allows you to track user interactions on your website. You can specify the interactions you wish to track, such as visiting the thank you page after a purchase, submitting forms, downloading ebooks, and so on. It allows you to track how well your website converts and achieves your goals.

Each web property can contain up to 20 goals.

There are four ways to track goals in Google Analytics.

  1. a) URLs (Destination Goals – specific location within your site)
  2. b) Time (Duration Goals – how long your visitor last on your website)
  3. c) Pages/Visit – about the pages and visitors
  4. d) Events – actions they take

Q7- What do you mean by conversions, and how will you track them with Google Analytics?

Ans: Most Google analytics questions and answer guides suggest that you ask one of these crucial questions. Conversions occur when your Google Analytics goals are met, resulting in a return on investment for your website.

For instance, if the user completes a desired action on the website, such as filling out a form or subscribing to a newsletter, or just demonstrates a high degree of involvement, etc. Conversion tracking can be set up in Google Analytics using goals.

A conversion is any completed user activity that is important to your business. In layman’s terms, a conversion is the achievement of a predetermined goal.

Q7- What does KPI signify in analytics?

Ans: A KPI, or key performance indicator, is a quantitative performance indicator that assists website managers in tracking and analysing website performance against established business objectives. It assists them in putting their marketing objectives into action.

KPIs include the following major examples:

  • Sessions
  • Users
  • Bounce Rate
  • Average Time
  • Conversion Rate
  • Pages/Sessions
  • Pageviews

Q9- What is a Goals Funnel?

Ans: A funnel is a succession of online pages (navigation path) that your visitors must go through to reach website goals, and it is one of the most typical Google analytics interview questions.

One target web page and one or more funnel pages make form a funnel.

It assists you in determining where your users begin and end the sales process. You can eliminate bottlenecks in your conversion process based on the results of the analysis. In Google Analytics, you may create up to 20 funnel pages.

In Georgia, there are four different types of funnels.

  • Goal Funnel
  • Sales Funnel
  • Multi-Channel Goal Funnel
  • Multi-Channel Sales Funnel

Q10- What are the most common ways that Google Analytics tracks your traffic sources?

Ans: The most popular traffic pathways, according to Google Analytics:

  • Organic: People arrive at your website via a search engine organic visit.
  • Direct: People who type your website’s domain into the browser’s URL bar and go to your site.
  • People who click on PPC advertising in the SERP are classified as paid.
  • Referrals: Visitors who arrive at your site via other websites such as Quora.com, Reddit.com, and so on.
  • People who come to your site via Facebook, Twitter, or Instagram are known as social channels.

Q11- What is the distinction between visits and clicks?

Ans: Clicks represent an activity taken on a website or a specific product.

The term “visit” refers to the amount of time people spend on a website.

Q12- How do I use Google Analytics to figure out which of my website’s pages are the most popular?

Ans: To determine your website’s most popular pages, go to the behaviour section of Google Analytics.

Q13- In Google Analytics, what is Behaviour?

Ans: One of the most critical Google analytics interview questions once again. The short explanation is that the behaviour overview displays the total volume of traffic.

The behaviour flow report displays the user’s journey across your website. They went from the first landing page to the last page on your website.

The top material on the site is shown in the content report depending on performance.

The landing page report displays the most popular pages based on traffic.

The graph of the load time of all pages is displayed in the site speed report.

Q14- Exit Rate is defined as?

Ans: The percentage of site departures that occurred from a specific page or collection of pages is known as Exit Percentage. It’s the page on your website where the visitor exited.

Exit pages can be seen in Google Analytics under Behavior > Site Content > Exit Pages. The number of Exits, page views and percent Exits are all broken down in this report.

Q15- What is the Definition of Search Depth?

Ans: In Google Analytics, average search depth is a measure. It’s the average number of pages individuals looked at after searching.

Sum of all search depth across all searches / (search transitions + 1) is how this is determined.

Windows 10 System Requirements

World of Warcraft system requirements

SolidWorks System Requirements

Photoshop System Requirements 2021

Q16- What do Google Analytics’ ‘Filters’ mean?

Ans: Filters are set up in views for a property in Google Analytics.

Filters are used to break down large amounts of data into smaller categories. Filters allow you to choose which data appears in your reports. Filters can be created at the view or account level, for example, to hide internal traffic from showing up in inside analytics.

Q17- How can I use GA to get personal information about visitors?

Ans: Impossible. GA does not allow you to obtain personal information about visitors.

Q18- How do you figure out where your visitors are clicking the most?

Ans: With the help of In-Page Analytics, you can figure out where your visitors are most likely to click. In-page analytics is a Google Chrome addon that allows you to examine click data immediately on the page.

Q19- What exactly are cookies in Google Analytics?

Ans: This question is not included in any Google Analytics Interview Questions and Answers guide. When a visitor visits a website, text files called cookies are stored on their browsers.

Ans: When it comes to ga.js, it’s important to note that cookies are browser-specific. As a result, a person using Chrome on their work laptop will have different cookies than a user using Chrome at home.

Q20- Where do you look for the UA tracking code?

Ans: Universal Analytics is the abbreviation for “universal analytics.” The Universal Analytics tracking code can be found in the web property’s admin section.

Q21- In Google Analytics, how do you create a goal?

Ans: Follow these four steps to create a goal in Google Analytics.

Click “Admin” in the navigation bar

Under View, select “Goals.”

+New Goal” should be selected.

Follow the wizard to create your objective.

Q22- How can I erase goals in Google Analytics?

Ans: No, we won’t be able to remove the goal. By disabling the objective, we can block it from being recorded.

Q23- What does Average Load Time mean?

Ans: The average time it takes for the webpage to load in the browser.

Q24- In Google Analytics, how do I adjust the session time?

Ans: One of the most often asked Google analytics interview questions. Yes, we can modify the session timings from 30 minutes to whatever we like by going to the admin part and clicking on the session settings.

Q25- What is the GA treemaps report?

Ans: The user can utilise treemap visualisation to emphasise the data set’s most significant influence. One of the benefits of treemap visualisation is how simply associated data can be displayed. It has simplified the reporting process. In GA, you can effortlessly handle a variety of report types.

Q26- What kind of traffic makes use of auto-tagging?

Ans: The auto-tagging feature in Google Ads traffic is used.

Q27- What do you mean when you say “bounce rate” and “exit rate”? Which is more crucial?

Ans: The amount of visitors who arrive on your web page but do not stay or do not view any other pages is known as the bounce rate. This occurs when visitors do not find relevant content or find the information to be uninteresting. The acceptable bounce rate is 30%.

The percentage of users seen at the end of a certain session of a web page is known as the Exit Rate. These are the people who were the last to leave a page.

Both are crucial for understanding site performance, but you should look into why and where users are leaving the most.

Q28- What are the many types of reports that Google Analytics may generate?

Ans: In Google Analytics Explorer, you may create many types of reports, such as a typical report with line graphs and a data table.

A flat table shows data in rows.

Map overlay – a world map that depicts different regions and indicates the amount of user traffic and activity.

Q29- What is the distinction between users and clicks?

Ans: The clicks column shows how many times your users have clicked on your website listing, whereas the users’ column shows how many distinct people have clicked on your listing.

There are a variety of reasons why these figures don’t add up. The following are important reasons:

  • A user may click on your listing many times.
  • A user may click on the listing but then close the page before it fully loads.
  • On the landing page, there is no tracking code.
  • On the landing page, redirect Multiple visits with a single click

Q30- In Google Analytics, what are ‘Page Views’?

Ans: A pageview (also known as a pageview hit or a page tracking hit) is when a page is loaded (or reloaded) in a browser. The total number of pages viewed is referred to as pageviews.

Terry White

Terry White is a professional Drupal & WordPress developer, Web developer, Web designer, Software Engineer, and Blogger. He strives for pixel-perfect design, clean robust code, and a user-friendly interface. If you have a project in mind and like his work, feel free to contact him

View all posts by Terry White →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *