Top 30+ Oauth Interview Questions | HTML KICK

Oauth Interview Questions

Oauth Interview Questions: Are you looking for a rewarding career in Oauth? We’re here to help you prepare for your Oauth interview. The questions highlighted by htmlkick.com  jobs experts are the most frequently asked, as they provide a recruiter with information about your background, experience, abilities, capabilities, and limitations. OAuth is a mechanism that allows a user’s data to be processed by a third-party application or website without the user’s knowledge or consent. In major Indian cities, there are several OAuth jobs available in top firms for various positions.

We have compiled a list of important Oauth interview questions that will help you get through the interview seamlessly.

Top 30+ Oauth Interview Questions

Table of Contents

Q1- What exactly is OAuth?

Ans. OAuth 2.0 is the industry-standard authorization protocol. While providing particular authorization flows for web apps, desktop applications, mobile phones, and living room gadgets, OAuth 2.0 emphasises client developer ease. It is an open authorization mechanism that enables client apps on HTTP services such as Facebook, GitHub, and others to access the resource owner’s resources.

OAuth 2.0 allows third-party applications to access a user’s account by delegating user authentication to the service that hosts the account. Authorization flows for online and desktop apps, as well as mobile devices, are provided via OAuth 2.

Q2- What types of accounts are compatible with Oauth 2.0?

Ans: OAuth 2.0 is utilised by all G Suite accounts, both paid and unpaid.

BitTitan employs the OAuth 2.0 WebApplication process for user authentication.

BitTitan employs the OAuth 2.0 ServiceAccount process for administrative authentication.

Q3- What Is Oauth 2.0 and How Does It Work?

Ans: OAuth does not disclose password information, instead of relying on permission tokens to establish a connection between users and service providers. It’s an authentication system that lets you permit one programme to engage with another on your behalf without disclosing your password.

Use OAuth 2.0 to gain access to protected data held on Google services. The access token also has a limited scope that specifies the type of data that the client application can access. One of OAuth 2.0’s main goals is to give secure and convenient access to protected data while reducing the consequences of a stolen access token.

Q4- What distinguishes OAuth 2 from OAuth 1?

Ans:  OAuth 1.0 is an open standard for authentication.

  • HTTPS/TLS is not responsible for security.
  • Digital signatures are used to verify a message’s integrity and authenticity. Digital signatures can verify that communication came from a certain source and that the message and signature were not altered in any manner. The provenance of a signed communication is known. It can’t be changed or copied to another source, but client-side implementations can be very difficult.
  • The entire transaction will be invalidated if a single message inside the communication is created or signed incorrectly.
  • Workflow for basic signatures.

OAuth 2.0 is a protocol for authorising access to websites

  • HTTPS/TLS is responsible for the majority of security defences. A man-in-the-middle (MitM) attack can be launched by a typo, an incorrect TLS configuration, a failure to correctly authenticate a certificate, or weaknesses in an underlying library, compromising all OAuth connections.
  • These are simple to integrate, but they aren’t very secure. Internal security features are not provided by bearer tokens. They can be duplicated or stolen, but they are simpler to put into practice.
  • OAuth 2.0 is a lot easier to use, but it’s also a lot harder to construct securely.
  • OAuth 1.0 was limited to web workflows, while OAuth 2.0 now includes non-web clients.
  • In OAuth 2.0, the handling of resource requests and the handling of user permission can be separated.
  • Workflow for basic signatures.

Q5- How Does G Suite Handle Authentication?

Ans: For all Google services, we use OAuth 2.0 to authenticate to G Suite accounts. Under Google Drive, this includes email, contacts, calendars, and documents.

Q6- How Do I Migrate With Administrative Authentication Using Oauth 2.0?

Ans: Set up the G Suite account to use OAuth 2.0 by following the instructions in Knowledge Base article KB005019. Add certainly permissible scopes to the MigrationWiz project, as explained in the post, to provide us administrative authentication access to your G Suite data. The post also explains how to grant API access, which is essential for a Google Drive migration.

Q7- What If I Don’t Want To Add Oauth Credentials To My G Suite Account To Run A Migration?

Ans: An OAuth 2.0 challenge, if not employing administrative authentication, needs user actions to authorise MigrationWiz to access their data. Following the submission of a mailbox migration, MigrationWiz will send an email to each user mailbox requesting access permission. The user’s migration will commence after they confirm their access privileges.

Non-paid Google account migrations will likewise use the OAuth 2.0 challenge process described above. The unique user names and passwords for each account must be used to move these accounts.

For similar migrations, Google formerly utilised “ClientLogin” This has been phased out in favour of OAuth 2.0.

Q8- What is an AAP (application Authentication Package)?

Ans: AppAuth is a client SDK for native apps that uses OAuth 2.0 and OpenID Connect to authenticate and authorise end-users.

The AAPbundle is a zip file that contains your Application Certificate and Developer Key, as well as other resource files. Depending on whether your software is certified for a development or production environment, the resource files will differ.

ServiceNow Interview Questions

Microsoft Project Interview Questions

SolidWorks System Requirements

Photoshop System Requirements 2021

Q9- What are the many kinds of Aaps?

Ans:  AAP can be divided into two categories:

Production: This AAP will be provided once AT&T Quality Engineering has completed testing on your app. The environment name prodca will be included in the AAP bundle.

ZDEV: This is a test environment where you may put your application to the test. The developer channel provides access to this environment. If you have a consumer U-verse account, you can use the Launch Center to request that this channel be enabled on your U-verse receiver.

Q10- What is the difference between Bearer Tokens and Authentication?

Ans: Bearer Tokens are the most common type of OAuth 2.0 access token. A Bearer Token is an obfuscated string that has no meaning for the clients who use it. Some servers will utilise a short string of hexadecimal characters as tokens, while others will employ structured tokens like JSON Web Tokens.

Bearer authentication, often known as token authentication, is a type of HTTP authentication that uses bearer tokens as security tokens.

The bearer token is a cryptic string that the server normally generates in response to a login request.

Q11- Is Notary Administration Limited To The Payment Api?

Ans: Notary Management is not limited to the Payment API, OAuth, or any other API; it may be used with any other API. If the Payment API is utilised, however, the Notary service must be used to make those APIs work.

Q12- Does the Oauth Access Token have an expiration date?

Ans: The OAuth access token is no longer valid after the lifespan indicated in the expires in argument has passed. When this happens, any attempt to utilise the expired OAuth access token returns a 401 Unauthorized response from the OAuth 2.0 Authentication Management API. When an OAuth access token expires, a developer must include logic in their programme to manage the situation.

Q13- Is Premium Access Available for All Apis?

Ans: The majority of APIs are available, however, some may require additional information, such as:

  • Advertising APIs, for example, demand banking and tax details to accept revenue.
  • Closed beta APIs may need you to apply for and be admitted into the closed beta.
  • Specific APIs may demand volume commitments under a separate high volume or enterprise agreement due to their nature.

Q14- Is The Speech Api Only Compatible With At&t Wireless Mobile Devices?

Ans: The Speech API is a RESTful API that operates on the AT&T platform and includes Speech-to-Text transcription and Text-to-Speech capability. This means that the API can be used on practically any mobile device, including those from other U.S. wireless carriers and non-mobile equipment like servers.

Q15- What Are The Benefits Of Using The Oauth 2.0 Authentication Management Api?

Ans: Because the credentials are not saved on the mobile device, the OAuth 2.0 Authentication Management API is more secure than the traditional user name and password paradigm.

Q16- What Should I Do If “internal Error Code 3000” Appear?

Ans: This is usually a sign that the AAP isn’t legitimate. If you get this issue, make sure you’re using the right AAP bundle for your testing environment.

Q17- How Do I Begin discovery?

Ans: To start the discovery process, use the shared instance of Uverse Connected Manager and call the start Discovery method on application load:

iOS

[[UverseConnectedManager sharedManager] startDiscovery];

Android

uveManagerInstance.

startDiscovery(uveListenerInstance);

Q18- What Operating Systems Are Compatible With The Aro Data Analyzer From AT&T?

Ans: The AT&T ARO Data Analyzer is compatible with Microsoft Windows XP, Vista, Windows 7, Windows 8 (x86), and Mac OS X 10.6 and later, including 10.10.

Q19- Is the Oauth 2.0 Authentication Management Api Compliant With Industry Oauth Implementation Standards?

Ans: The AT&T implementation follows the OAuth 2.0 Draft 13 framework in general. The AT&T implementation, on the other hand, has a few quirks, such as the usage of commas instead of spaces to separate parameters within the scope variable.

Q20- What Should I Do With Tokens That Have Expired?

Ans: The following are two complementary solutions that developers may consider when dealing with expired tokens:

  • Track the creation of the OAuth access token and utilise the refresh token at suitable intervals based on the OAuth access token creation time to generate a new OAuth access token before the current OAuth access token expires in parameter value has elapsed.
  • Capture the 401 Unauthorized HTTP Status code response and use the following logic to retry the relevant Get Access Token method request:
  • Create an OAuth access token from scratch.
  • Resubmit all previously unsuccessful method requests that failed due to an expired OAuth access token with the new OAuth access token.
  • AT&T may alter the default settings for the OAuth access token and refresh token expiration parameters in the future. As a result, you should always double-check the expires in parameter value returned with the Get Access Token method call response. 

Q21- Is it necessary for the Oauth Url that I use in my server requests to match exactly the Oauth Url that I entered while provisioning my application in the At&t Developer Website’s My Apps section?

Ans: The URL you specify in your queries must be either an exact match or an extension of the OAuth Redirect URI in your application on the AT&T Developer Program website. The following rules apply to the Redirect URI:

The API Gateway utilises the value of the OAuth redirect URI that you specified when you started your application if the redirect uri argument is not present in the request.

If the redirect uri argument is present in the request, its value is checked to see if it matches the base URI you specified when you built your application.

Q22- Is it possible to use At&t’s Apis with another identity provider, such as Openid, Google, Facebook, or Twitter?

Ans:  No. To utilise any of AT&T’s APIs, you must use the OAuth service.

Q23- What Should I Do If The Initialization Of The ‘uverseconnectedmanager’ Fails?

Ans: If you are not connected to a U-verse network, the UverseConnectedManager initialization will fail. You must be connected to the same Wi-Fi network as the receiver. If it fails for any other reason, you can try again or use the upload log tool (call startDiscovery again). If you’re using a U-verse household’s Wi-Fi, discovery should go well.

Q24-What Is The Best Way To Get A Reference To The Current’settopbox’?

Ans: We recommend using the uverseConnectedManager’s mostRecentlyEngagedSetTopBox property, as it will be updated each time the user engages a new receiver. To acquire the current channel data of the presently showing programme, for example:

iOS \sUverseConnectedManager *manager = [UverseConnectedManager sharedManager];.

NSString *channel = manager.mostRecentlyEngagedSetTopBox.currentProgram.channel;.

Android\suveManager manager = uveManager.getUverseEnabledManager(this,null,AAP FILE NAME, RESOURCE TOKEN);\smanager.getMostRecentlyEngagedSetTopBox();

Q25- To run the Sdk sample apps, do I need an app key, app secret, or short code?

Ans: Yes, you must first create a new app in My Apps to obtain an App Key and App Secret before running the SDK Sample Apps.

The short code is not required. SDKs that require AT&T Wireless user consent to allow apps to use the customer’s AT&T Wireless mobile number only require it.

Q26- What Should I Do If “internal Error Code 3000” Appear?

Ans: This is usually a sign that the AAP isn’t legitimate. If you get this issue, make sure you’re using the right AAP bundle for your testing environment.

Q27- Is it possible to use real-time input (for example, speech from a phone) or do I need to record it first?

Ans: Yes, audio data can be streamed (in chunks) as input. It’s not necessary to record the audio first.

Q28- In Android Sample Apps, What Is The Class ‘definition Not Found’ Error?

Ans: The SDK jar file is missing from the application, resulting in this error. Fixing this problem entails the following steps:

  • Go to the application’s properties.
  • Choose Java BuildPath from the drop-down menu.
  • Add the SDK NAME.jar file to the Libraries Tab by pressing the “Add Jar” button.
  • Now choose the “Order and Export” file from the “SDK NAME.jar” menu and hit OK.
  • Now is the time to re-run the application.

Q29- Is Notary Administration Limited To The Payment Api?

Ans: Notary Management is not limited to the Payment API, OAuth, or any other API; it may be used with any other API. If the Payment API is utilised, however, the Notary service must be used to make those APIs work.

Q30- Is it possible to use At&t’s Oauth 2.0 Authentication Management Api with other Apis that aren’t provided by At&t?

Ans: No. Only AT&T’s RESTful APIs are compatible with the OAuth 2.0 Authentication Management API.

Terry White

Terry White is a professional Drupal & WordPress developer, Web developer, Web designer, Software Engineer, and Blogger. He strives for pixel-perfect design, clean robust code, and a user-friendly interface. If you have a project in mind and like his work, feel free to contact him

View all posts by Terry White →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *